ΗΡΑΚΛΗΣ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΧΑΝΙΑ-CHANIA VENETIAN PORT-ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ


























 Χανιά,η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο νησί της Κρήτης και πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και 145 από το Ηράκλειο. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει πληθυσμό 55.838 κατοίκων. Υπήρξε σημαντική μινωική πόλη και έχει ταυτισθεί με την αρχαία Κυδωνία αφού ιστορικά και βάσει αρχαιολογικών ερευνών αποδεικνύεται ότι είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της. Η αρχαία Κυδωνία ήταν μιας αξιόλογη αρχαία πόλη, χτίσθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους από τον Κύδωνα, γιο - σύμφωνα με τους αρχαίους Κρήτες - του Ερμή - κατ' άλλους του Απόλλωνα - και της νύμφης Ακακαλίδας, κόρης του Μίνωα. Αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούν την Κυδωνία "μητέρα των άλλων κρητικών πόλεων".
Πολλές είναι οι εκδοχές όσον αφορά στην ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης. Πιθανόν από παραφθορά του ονόματος Χθονία, που ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της Κρήτης, να προέρχονται τα Χανιά. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή προέρχεται από το Αραβικό Χάνι ή τέλος από την αλχανία κώμη (προάστιο ή συνοικία της Κυδωνίας).Η Πόλη των Χανίων είναι κτισμένη σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, την οποία κατά την μυθολογία ίδρυσε ο Κύδων και αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούν την Κυδωνία "μητέρα των άλλων κρητικών πόλεων". Πολλές είναι οι εκδοχές όσον αφορά την ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης. Κατά την μυθολογία ιδρυτής της είναι ο Κύδων υιός του Μίνωα και της νύμφης Ακακκαλίδος. Πιθανόν επίσης από παραφθορά του ονόματος Χθονία που ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της Κρήτης, να προέρχονται τα Χανιά. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από το Αραβικό Χάνι ή τέλος από την αλχανία κώμη (προάστιο ή συνοικία της Κυδωνίας).
ΠΗΓΗ: xania.net

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΣΑΜΟΣ SAMOS PYTHAGORAS

ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ- PYTHAGORAS STATUE

ΑΥΛΑΚΙΑ -  AVLAKIA

ΠΑΡΑΛΙΕΣ- BEACHES

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ  ΡΟΛΟΙ - PYTHAGORIO CLOCK


ΠΟΛΗ ΣΑΜΟΣ - SAMOS TOWN FERRY

ΨΑΡΟΒΑΡΚΕΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ-FISHINGBOATS PYTHAGORIO

ΗΡΑΙΟ ΣΑΜΟΥ-HERA TEMPLE SAMOS

ΚΟΚΚΑΡΙ-KOKARI

ΚΟΚΑΡΙ-KOKARI


ΚΟΚΚΑΡΙ-KOKARI- FROM CHURCH

ΠΟΤΑΜΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ-RIVER NEAR KARLOBASI

ΠΥΘΑΓΟΡΙΟ-PYTHAGORIO

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ-PYTHAGORIO

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ-PYTHAGORIO

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ -PYTHAGORIO

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ-PYTHAGORIO

ΣΑΜΙΟΠΟΥΛΑ-SAMIOPOULA

ΣΑΜΙΟΠΟΥΛΑ ΠΑΡΑΛΙΑ-SAMIOPOULA BEACH

ΣΑΜΙΟΠΟΥΛΑΑ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ-SAMIOPOULA CHURCH


ΠΥΘΑΓΟΡΙΟ ΒΑΡΚΑ-PYTHAGORIO  BOAT

Νησί στα ΝΑ του Αιγαίου,με 33000 περίπου πληθυσμό,και μήκος σε ακτές τα 163τ.χ
Νησί που μοιάζειμε έλλειψη,με δυό σημαντικούς κόλπους,τον Μαραθόκαμπο, και του Τηγανιού.
Υπάρχουν ακόμα δύο μικρότεροι,του Βαθέος και της Μυρτιάς.Κερκετέας η Κέρκη,
και Άμπελος η Καρβούνης,τα βουνά της.Χώρα, Βλαβαρή,Μεσόκαμπος,Καρλόβασι,οι κυριότερες κοιλάδες της.Πουρνάρια ,βαλανιδιές,πεύκα,σχίνοι,ρείκια,σπάρτα,λυγαριές,και πικροδάφνες,οι φορεσιές,στα βουνά και τις κοιλάδες της.Για το μέγεθος του νησιού,μεγάλη η αρματωσιά του σε ακρωτήρια:Πράσο,Σχίνος,Κότσικας,Γουρλωτές,Σειτάνι,Άγιος Δομίνικος,Μακριά Πούντα,Χονδρός Κάβος,Πεύκα,Αράπης,Ασπρόκαβος,Γατίτσα,και Φονιάς.Ο χώρος του Ηραίου,το υπόγειο υδραγωγείο το (Ευπαλίνειο όρυγμα),από τα σημαντικά κληροδοτήματα της αρχαιότητας,Φιγούρες μεγάλης απήχησης,στον χώρο τεχνών και γραμμάτων. Πυθαγόρας,Επίκουρος ,Αρίσταρχος,και κατά άλλους ο Αίσωπος,τα τέκνα του νησιού.Ο Πολυκράτης με τα αδέλφια του,ήταν ο τύραννος του νησιού, που όμως για όσα χρόνια κυβέρνησε,η Σάμος έφτασε σε μεγάλη ακμή,και οικονομική άνθηση..Στην περίοδο μετά την άλωση της Πόλης,για κάποιο διάστημα,το νησί έμεινε σχεδόν έρημο.Οι Τούκοι άρχισαν να το χρησιμοποιούν για την ναυπήγηση,του Τουρκικού στόλου.Στα μέσα περίπου του 16ου αιώνα,οι ίδιοι οι Τούρκοι,εφάρμοσαν,ένα Οθωμανικό πρόγραμμα αποικισμού,φέρνοντας κατοίκους από τα γειτονικά νησιά,και την Μ.Ασία..Έτσι δημιουργήθηκαν οι περισσότεροι από τους σημερινούς οικισμούς.Γύρω στον 19ο αιώνα ένα μεγάλο δίκτυο από χωριά,απλώθηκε σε όλο το νησί.Με πρωτεύουσα την Χώρα,και κύριο λιμάνι το Τηγάνι.Σιγά σιγά αναπτύχθηκαν το Βαθύ,και το Καρλόβασι,σε μετέπειτα,αστικά κέντρα.Με την πάροδο των χρόνων το νησί πήρε την μορφή που έχει σήμερα..Έγινε ένα πανέμορφο στολίδι του χώρου του......





Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΕΩΡΑ GREECE METEORA

ΜΕΤΕΩΡΑ


 Βράχοι στο ΒΔ τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου,σκορπισμένοι σε έκταση 30 τ.χλμ.

Στους βράχους αυτούς, λειτουργεί από τoν 14ο αιώνα μοναστικός οικισμός.Η μοναστική ζωή είχε ωργανωθεί από τον 11ο αιώνα.Κάπου γύρω στα 1360, ο Πρώτος της Σκήτης Νείλος,με την ηθική και υλική 
συμπαράσταση του ηγεμόνα της Θεσσαλίας Συμεών Ούρεση,αναδιοργάνωσε την μοναχική κοινότητα.Ιδρυτής του πρώτου μοναστηριού υπήρξε ο Αθανάσιος,ο Μετεωρίτης (1305-1385).Ξεκινά με το πρώτο μοναστήρι, της Μεταμορφώσεως.Το έφτιαξε μόνος του πάνω στον Πλατύ Λίθο.Υπόδειγμα για τα μετέπειτα μοναστήρια.Ο γιος του Συμεών Ούρεση, ο Ιωάννης,έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ,διαδέχτηκε τον Αθανάσιο,αποτέλειωσε την μονή της Μεταμορφώσεως, ίδρυσε κελιά, νοσοκομείο, και δώρισε στη μονή πολλά κτήματα.Η εκκλησία τον ανακύρηξε άγιο,ο πρώτος που πήρε τον τίτλο ηγουμένου. Δεύτερο από τα μοναστήρια,η μονή Βαρλάαμ.Ιδρύθηκε από τους Γιαννιώτες και αδέλφια Νεκτάριο και Θεοφάνη Αψαρά.Συνολικά στα Μετέωρα λειτούργησαν 24 μονές.Σήμερα διατηρούνται,η Μετομορφώσεως, η Βαρλάαμ,Ρουσάνου,Αγίας Τριάδας,Αγίου Στεφάνου,Αγίου Νικολάου του αναπαυσά.